Kannattaako asianajosta maksaa?

Minkä tahansa palvelun – myös asianajopalvelun – käyttäjää kiinnostaa luonnollisesti palvelun hinta. Vanha vitsi kuuluu: Hyvä, halpa ja nopea – valitse kaksi. Tässä kaskussa on hyvä ohjenuora myös asianajopalveluiden ostajalle.

Vaikka asiakas on ymmärrettävästi kiinnostunut asianajajan palkkiosta, asianajajaa ei kannata valita pelkästään hinta edellä. Asianajajaa ei palkata huvin vuoksi, vaan asianajajan palkkaamisella pyritään turvaamaan tavoitellun lopputuloksen saavuttaminen. Asianajopalkkio on investointi.

Koska kyse on investoinnista, asianajopalkkion suuruuden sijaan olennaisempaa on arvioida, onko investointi kannattava eli onko asianajaja palkkionsa arvoinen.

Edullisin asianajaja ei siis ole se, joka kirjoittaa asiakkaalleen pienimmän laskun. Edullisin asianajaja on se, joka tuottaa asiakkaan rahalle parhaan vastineen.

Mitä isommasta taloudellisesta edusta on kyse, sitä enemmän asiakkaalla on yleensä voitettavaa tai hävittävää. Näissä tilanteissa myös asianajoon on perusteltua panostaa niin, ettei tavoitteen saavuttaminen jää ainakaan asianajosta kiinni. Jos hanke on ylipäätään toteuttamisen arvoinen, se kannattaa tehdä kunnolla.

Asianajajaa valitessasi selvitä hinnan lisäksi se, mitä rahalla saa eli onko asianajaja palkkionsa arvoinen? Tarpeitasi ja tavoitteitasi vastaavasta asianajopalvelusta kannattaa maksaa.

Edellinen
Edellinen

Rakennusriita vaatii asianajajalta muutakin kuin juridista osaamista

Seuraava
Seuraava

Hyvä sopimusjuristi on yrittäjän paras kaveri