Hyvä sopimusjuristi on yrittäjän paras kaveri

Yrittäjät ovat hyvällä itseluottamuksella varustettuja monitaitureita. Joskus yritystoiminnan vauhdissa saattaa unohtua, että vaikka jotain osaa tehdä itse, se ei välttämättä ole kannattavaa. Tämä pätee myös esimerkiksi sopimusten tekemiseen.

Sopimuksen sisältö voi yllättää

Sopimuksia on helppo tehdä, mutta sopimuksen pitäminen voi osoittautua yllättävän vaikeaksi. Aina kun allekirjoitat sopimuksen, tulet sitoutuneeksi moniin sellaisiinkin asioihin, joita et voi sopimuksesta lukea.

Sopimuksen koko sisältö ei koskaan käy ilmi itse sopimusasiakirjasta. Yleinen sopimusoikeus vaikuttaa siihen, miten sopimusta tulkitaan ja millaisia velvoitteita sopimuskumppaneilla on toisiaan kohtaan. Kaiken lisäksi sopimusoikeus perustuu suurimmaksi osaksi oikeusperiaatteisiin ja oikeuskäytäntöön, joita ei voi lukea suoraan laista.

Hyvä tahto ei auta riitatilanteessa

Sopimusta tehtäessä yrittäjät arvioivat sopimusta usein hyväntahtoisesti ja sillä ajatuksella, että epäselväksi jäävät asiat ratkaistaan myöhemmin neuvottelemalla. Tämä voi olla kallis erehdys.

Kumpikin osapuoli lukee sopimusta omalta kannaltaan. On tavallista, että osapuolilla on sopimusta tehtäessä aivan eri käsitys siitä, mitä jokin tulkinnanvarainen sopimusehto tarkoittaa.

Jos erimielisyys huomataan vasta sopimuksen hyväksymisen jälkeen, edessä on välttämättä jonkinlainen selvittely. Pahimmassa tapauksessa sopimusriita johtaa yhteistyön päättymiseen ja korvauksiin.

Mahdollisuudet neuvotella sopimuksen sisällöstä heikkenevät olennaisesti sen jälkeen, kun yhteistyö on aloitettu. Hyvä tahto on suurimmillaan silloin, kun sopimus on vielä tekemättä.

Sopimusjuristi on palkkionsa arvoinen

Kokenut sopimusjuristi tunnistaa tulkinnanvaraiset sopimusehdot ja osaa ehdottaa tilalle selkeämpiä ehtoja. Hyvä sopimus ei ole vain teknisesti hyvä, hyvä sopimusjuristi osaa auttaa sinua saavuttamaan myös sisällöllisesti mahdollisimman hyvän sopimuksen.

Usein yritysten sopimukset ovat pitkäkestoisia. Sopimussuhteen aikaiset erimielisyydet vältetään parhaiten, kun sopimusjuristi osaa kertoa sinulle “kirjoittamattomat” sopimusvelvoitteet. Parasta on, kun mahdolliset erimielisyyden aiheet voidaan poistaa ennen kuin toinen osapuoli edes ehtii huomata sitä.

Oli sitten kyseessä urakkasopimus, osakassopimus, hankintasopimus tai mikä vain sopimus, niin ota rohkeasti yhteyttä ja katsotaan miten me voimme auttaa sinua.


Edellinen
Edellinen

Kannattaako asianajosta maksaa?

Seuraava
Seuraava

Kiinteistökauppariita sovittiin ilman oikeudenkäyntiä